Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

ZonMw subsidies: Samen werken aan gezondheid, zorg en welzijn

ZonMw speelt een belangrijke rol in het stimuleren van onderzoek en innovatie binnen de Nederlandse gezondheidszorg. Met een verscheidenheid aan programma’s en subsidies ondersteunt ZonMw projecten die bijdragen aan een betere gezondheid en welzijn voor iedereen.

Achtergrond ZonMW

ZonMW is een samenwerkingsverband dat is ontstaan tussen het in 1998 opgerichte ZorgOnderzoek Nederland en het gebiedsbestuur Medische Wetenschappen van het NWO. ZonMw is een zelfstandig bestuursorgaan en het werd opgericht met als doel om innovatie en onderzoek binnen de gezondheidszorg te stimuleren. Sinds de oprichting van dit samenwerkingsverband in 2001 is ZonMW uitgegroeid tot een van de belangrijkste financiers van gezondheidsonderzoek in Nederland. De missie van ZonMW is: met kennis werken aan een goede gezondheid voor iedereen.

De organisatie richt zich op het ontwikkelen, financieren en implementeren van onderzoek en innovatie op het gebied van gezondheid, zorg en welzijn. De doelstelling van ZonMW is het verbeteren van de gezondheid van alle Nederlanders, met speciale aandacht voor kwetsbare groepen. Door kennisontwikkeling te stimuleren en deze kennis toe te passen in de praktijk, streeft ZonMw ernaar om zowel wetenschappelijke als maatschappelijke impact te realiseren.

ZonMw werkt nauw samen met een vele stakeholders, waaronder onderzoekers, zorgverleners, beleidsmakers, maatschappelijke organisaties en burgers. Deze samenwerkingen zijn essentieel om de complexe uitdagingen op het gebied van gezondheid en zorg aan te pakken en om de doelstellingen van de organisatie te realiseren.

Beleidsplan ZonMw

ZonMW richt zich op drie kernactiviteiten die de basis vormen van haar werk:

  1. Programmeren en financieren van onderzoek en innovatie: ZonMW ontwikkelt en beheert diverse programma’s die gericht zijn op specifieke thema’s binnen de gezondheidszorg. Samen met opdrachtgevers zoals het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO), bepaalt ZonMW welke kennis en activiteiten nodig zijn om deze thema’s te adresseren. Vervolgens worden projecten gefinancierd die bijdragen aan de ontwikkeling van deze kennis, waarbij multidisciplinaire samenwerking centraal staat.
  2. Stimuleren van impact: ZonMW streeft er niet alleen naar om kennis te ontwikkelen, maar ook om ervoor te zorgen dat deze kennis daadwerkelijk wordt toegepast in de praktijk. Dit betekent dat de resultaten van onderzoek en innovaties toegankelijk worden gemaakt voor zorgverleners, beleidsmakers en andere relevante partijen. ZonMW speelt een actieve rol in het stimuleren van de implementatie van deze kennis, zodat deze de zorg en het welzijn van mensen daadwerkelijk verbetert.
  3. Signaleren van kennisbehoeften: Door haar unieke positie kan ZonMW signaleren waar er hiaten in kennis bestaan of waar bestaande kennis onvoldoende wordt benut. In samenwerking met onderzoekers, beleidsmakers en andere stakeholders wordt er aandacht gevraagd voor deze kennislacunes, zodat er gericht actie ondernomen kan worden om deze op te vullen.

Het beleidsplan van ZonMw voor de periode 2020-2024 is gericht op het thema ‘Het verschil maken: met kennis werken aan een goede gezondheid voor iedereen’. In deze periode zet ZonMw in op missiegedreven onderzoek, het stimuleren van maatschappelijke relevantie en het verbeteren van de impact van wetenschappelijk onderzoek.

Subsidiemogelijkheden via ZonMw

ZonMw biedt een breed scala aan programma’s en subsidies aan die gericht zijn op het stimuleren van onderzoek en innovatie binnen de gezondheidszorg. Elk programma heeft zijn eigen specifieke doelstellingen, doelgroepen en inhoudelijke prioriteiten, waardoor er voor bijna elk type project wel een passend financieringsinstrument te vinden is.

De programma’s van ZonMw richten zich op uiteenlopende thema’s binnen de gezondheidszorg. Hieronder volgen een aantal voorbeelden:

  • Preventie en gezondheid: Programma’s die zich richten op het bevorderen van een gezonde levensstijl en het voorkomen van ziekten.
  • Innovatie in zorg en welzijn: Ondersteuning voor projecten die nieuwe zorgconcepten en innovatieve technologieën ontwikkelen en implementeren.
  • Jeugd en gezinszorg: Programma’s die gericht zijn op het verbeteren van de zorg en ondersteuning voor kinderen, jongeren en gezinnen.
  • Chronische ziekten en ouderenzorg: Onderzoek en innovaties die bijdragen aan de kwaliteit van leven voor mensen met chronische aandoeningen en ouderen.

ZonMw biedt verschillende soorten subsidies aan die afhankelijk zijn van het type project en de fase waarin het project zich bevindt. Deze subsidies kunnen variëren van financiering voor fundamenteel onderzoek tot ondersteuning voor de implementatie van innovaties in de praktijk. Belangrijke soorten subsidies zijn bijvoorbeeld projectsubsidies, voor de financiering van specifieke onderzoeksprojecten of innovatieve initiatieven. Voor de grotere, langdurige projecten die meerdere partners en disciplines omvatten zijn er programmasubsidies, en voor projecten die gericht zijn op de vertaling van onderzoeksresultaten naar de praktijk bestaan er implementatiesubsidies.

Voor een overzicht van alle actuele subsidieoproepen verwijzen wij naar deze overzichtspagina van ZonMw.

Het subsidieaanvraagproces van ZonMw

Het aanvragen van een subsidie bij ZonMw is een zorgvuldig proces dat bestaat uit meerdere stappen. Hieronder volgt een globaal overzicht van de aanvraagprocedure:

  1. Projectidee fase: In sommige gevallen begint het aanvraagproces met een projectidee. Dit is een beknopte versie van het projectvoorstel waarin u de relevantie en haalbaarheid van uw project uiteenzet. ZonMW beoordeelt dit idee op relevantie en kwaliteit.
  2. Volledige subsidieaanvraag: Na een positieve beoordeling van het projectidee of als deze fase niet vereist is, dient u een volledige subsidieaanvraag in via het digitale loket ‘Mijn ZonMw’. Deze aanvraag moet voldoen aan de specifieke criteria die in de subsidieoproep zijn vastgelegd.
  3. Beoordeling en wederhoor: Externe experts beoordelen uw aanvraag op basis van kwaliteit en relevantie. U krijgt de gelegenheid om te reageren op de beoordelingen (wederhoor).
  4. Eindoordeel en besluit: De programmacommissie van ZonMw neemt een eindoordeel over uw aanvraag en prioriteert de aanvragen die in aanmerking komen voor financiering. Vervolgens wordt er een definitief besluit genomen en ontvangt u een besluitbrief met de vervolgstappen.

ZonMw subsidie aanvragen?

Subsidiebureau Nederland heeft veel ervaring met ZonMw subsidieaanvraagtrajecten. Wil je weten of jouw project in aanmerking komt voor subsidie van ZonMw, of heb je ondersteuning nodig bij het aanvragen van subsidie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Neem contact op

    Direct regelen

    Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
    Gratis SubsidieScan

    Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.









      Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
      Maximaal 7mb


      Sluiten