Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

WBSO werkwijze

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een zeer interessante regelingen voor ondernemers die zich bezighouden met de ontwikkeling van nieuwe producten, productieprocessen of programmatuur. Wij hebben veelvuldig artikels gepubliceerd over de inhoud van de regeling en hoe deze kan worden benut. In dit artikel informeren wij u over de WBSO werkwijze, waarbij wij ingaan op het flexibele aanvraagregime en de administratieve verplichtingen welke gepaard gaan met de WBSO .

WBSO werkwijze

WBSO werkwijze – het aanvraagregime

Ondernemingen met personeel op de loonlijst (S&O-inhoudingsplichtigen) kunnen een dag voor de start van de aanvraagperiode een WBSO-aanvraag indienen. Een uitzondering geldt wanneer de aanvraag betrekking heeft op het nieuwe kalenderjaar. Wanneer de aanvrager per januari 2025 wil starten met de WBSO, dan moet de aanvraag uiterlijk op 20 december zijn ingediend.

Voor zelfstandigen zonder personeel start de aanvraagperiode vanaf de datum dat de aanvraag is ingediend, tot het einde van het kalenderjaar. Een uitzondering geldt wanneer de aanvraag betrekking heeft op de laatste drie maanden van het jaar. In dat geval moet de aanvraag uiterlijk op 30 september zijn ingediend.

De uiterste indientermijnen voor de WBSO in 2024 zijn:

 • 20 december 2024 voor ondernemers die werknemers in dienst hebben (u wilt per 1 januari 2025 gebruikmaken van de WBSO);
 • 30 september 2024 voor zelfstandigen (u wilt WBSO aanvragen voor het laatste kwartaal van 2024).

De WBSO kan worden aangevraagd via het WBSO aanvraagportaal. Subsidiebureau Nederland kan de WBSO-aanvraag namens uw bedrijf opstellen en indienen via eHerkenning ketenmachtiging. Hierdoor heeft u verder geen omkijken naar de WBSO-aanvraag.

WBSO werkwijze – administratieve verplichtingen

De WBSO-administratie moet voldoen aan verschillende voorwaarden. In de basis bestaat de WBSO-administratie uit een technisch dossier, waaruit de voortgang van het innovatieproject is op te maken, en een S&O-urenadministratie. In de urenadministratie staat de bestede/gerealiseerde S&O-uren vermeld, per medewerker op dagniveau. Lees meer over de administratieve verplichtingen van de WBSO.

Administratieve ondersteuning Subsidiebureau Nederland

Subsidiebureau Nederland onderscheidt zich ten opzichte van andere subsidieadviseurs door ondersteuning te bieden gedurende het gehele subsidieproject. Wij verzorgen het subsidieonderzoek, stellen de subsidieaanvraag op en zijn betrokken tijdens de uitvoering van het project. Voorafgaand aan de WBSO-aanvraag informeren wij u uitvoerig over de WBSO werkwijzen. Na de toekenning van de WBSO komen wij periodiek bij u langs om de WBSO-administratie te controleren. Op die manier bent u ervan verzekerd dat u bent voorbereid op een eventuele controle van de subsidieverstrekker.

Wilt u de WBSO aanvragen voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende subsidiescan, zodat wij de haalbaarheid van een WBSO-aanvraag voor u kunnen toetsen.

Subsidiebureau Nederland heeft veel ervaring met het opstellen van WBSO-aanvragen.

 

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten