Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

WBSO innovatiesubsidie onverminderd populair

Geplaatst op juni 17th, 2024 by Subsidiebureau Nederland

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale stimuleringsregeling die ondernemers helpt bij het verlagen van de kosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O), ook bekend als Research & Development (R&D). Met deze regeling wordt innovatie bevorderd door middel van een tegemoetkoming van de kosten. In 2023 is er wederom een recordbedrag geïnvesteerd in innovatie projecten met steun van de WBSO subsidieregeling. De subsidieregeling is daarmee onverminderd populair.

WBSO innovatiesubsidieRecordbedrag geïnvesteerd met WBSO

In 2023 zijn er in totaal ruim 85.000 projecten in aanmerking gekomen voor WBSO subsidie. Hiermee is voor een recordbedrag van € 8,7 miljard geïnvesteerd in innovatieprojecten. Dit bedrag bestaat voor € 5 miljard aan loonkosten en € 3,7 miljard aan niet-loon kosten.

De meeste projecten vonden plaats binnen de ICT sector en de mechanische techniek. Maar ook kleinere sectoren als biotechnologie, nanotechnologie of aard en milieuwetenschappen kwamen in aanmerking voor de WBSO.

De WBSO regeling is vooral populair bij het MKB; 97% van de ondernemers die WBSO hebben aangevraagd behoort tot het MKB. Een groot deel van de R&D projecten (96%) gaat over de ontwikkeling van een product, productieproces of programmatuur. De overige 4% van de aanvragen gaat over technisch-wetenschappelijk onderzoek.

De meeste bedrijven die gebruik maken van de WBSO subsidieregeling zijn gevestigd in de regio Groot-Amsterdam, gevolgd door Zuidoost-Noord-Brabant en Utrecht. Ook in de regio Twente is een aanzienlijk deel van de bedrijven gevestigd en komt daarmee op een vierde plek.

Enkele voorbeelden van succesvolle WBSO projecten

Hieronder een aantal voorbeelden van succesvolle innovatieprojecten die zijn ondersteund via de WBSO.

 • Industrie, innovatie en infrastructuur: Een Nederlandse bedrijf dat technische oplossingen voor meetproblemen ontwikkeld heeft in de afgelopen jaren meerdere succesvolle WBSO aanvragen gedaan voor hun innovatie projecten. Afgelopen jaar ontvingen ze subsidie voor spiegels die ze de komende jaren ontwikkelen en produceren voor ATHENA: de grootste ruimtetelescoop van de Europese Ruimtevaartorganisatie (ESA).
 • Betaalbare en duurzame energie: Slimme energiesystemen voor het transporteren en opslaan van energie zijn cruciaal voor een fossielvrije industrie. Daarom heeft een bedrijf in Nederland een systeem ontwikkeld voor warmteopslag en -overdracht. Deze slaan hernieuwbare energie kortstondig op in gesmolten zout, om die vervolgens terug te leveren aan ‘hoge temperatuur industriële warmtegebruikers’ zoals voedingsmiddelenfabrikanten, chemiebedrijven en de recycling-industrie. Mede dankzij de WBSO kon dit bedrijf de afgelopen vijf jaar meerdere pilotprojecten draaien. Hierdoor is de technologie nu klaar voor opschaling.
 • Goede gezondheid en welzijn: Om de logistieke uitdaging voor apothekers in te perken waardoor ze weer meer tijd hebben voor de eigenlijke zorg heeft een organisatie in Nederland een logistieke totaaloplossing ontwikkelend voor apotheken. Ze streven naar een efficiënter proces, stimuleren regionale samenwerking en leggen de regie weer bij de apotheker. Dankzij de WBSO konden zij hun taaltechnische kennis combineren met externe expertise over de cijfers. Hierdoor kan het systeem perfect voorspellen wanneer welke producten waar nodig zijn en zo de verspilling van medicijnen tegen gaan.

WBSO aanvragen in 2024?

De WBSO is het hele jaar aan te vragen. Let er wel op dat subsidie voor projecten voor het lopende kalenderjaar voor 30 september moeten zijn aangevraagd.

Subsidiebureau Nederland heeft veel ervaring met de WBSO. Wil je meer weten over de WBSO subsidieregeling of hoe je WBSO kan aanvragen? Lees het op onze website of neem contact met ons op.

 

Tags: , , ,

This entry was posted on maandag, juni 17th, 2024 at 15:14 and is filed under MKB-algemeen. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten