Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

WBSO en RDA in 2014

Geplaatst op november 9th, 2013 by Subsidiebureau Nederland

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) en de Research & Development Aftrek (RDA) zijn twee regelingen welke zijn gericht op het verlagen van R&D-kosten. Ontwikkelt u een product, een productieproces of programmatuur? Dan kunt u mogelijk in aanmerking komen voor deze regelingen. In dit artikel informeren wij u over beide regelingen en over de aangekondigde wijzigingen voor de WBSO en RDA in 2014.

De WBSO in 2014

De WBSO is een fiscale stimuleringsregeling, waarmee ondernemers en zelfstandigen een aanzienlijk deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (onderzoek en ontwikkeling) vergoed krijgen. In de praktijk betekent dit dat u minder loonheffing afdraagt. Voor zelfstandigen die minimaal 500 uur besteden aan speur- en ontwikkelingswerk (S&O), bestaat de aftrek uit een vast bedrag dat jaarlijks wordt vastgesteld.Om een activiteit in aanmerking te laten komen voor de WBSO, zal er sprake moeten zijn van een voor uw organisatie technisch nieuwe ontwikkeling. Dit houdt in dat de ontwikkeling gepaard gaat met bepaalde onzekerheden en faalrisico`s. De WBSO kent een inspanningsverplichting, geen resultaatverplichting; het is niet noodzakelijk dat het ontwikkelingstraject leidt tot een vooraf verwacht resultaat.

WBSO en RDA in 2014

De WBSO ondersteunt vier verschillende soorten projecten:

 • De ontwikkeling van producten, processen of programmatuur;
 • Technisch wetenschappelijk onderzoek;
 • Het analyseren van de technische haalbaarheid van eigen S&O;
 • Technisch onderzoek.

In 2014 bedraagt de tegemoetkoming voor inhoudingsplichtige (loonheffing) ondernemers 35% van de eerste € 250.000 aan S&O-loonkosten. Voor inhoudingsplichtige starters (definitie regeling) bedraagt dit percentage 50%. Zelfstandigen hadden in 2013 recht op een extra aftrek van € 12.310. Voor 2014 wordt dit bedrag geïndexeerd. Starters binnen deze categorie hebben recht op een aanvullende aftrek van €6.157.

De RDA in 2014                           WBSO en RDA in 2014

De Research & Development Aftrek (RDA) is bedoeld om de financiële lasten van speur- en ontwikkelingswerk te verlagen. De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) leidt tot een verlaging van de loonkosten van innovatiewerkzaamheden, de RDA is bedoeld voor overige kosten en uitgaven die zijn te relateren aan uw WBSO-project(en). De RDA biedt een fiscaal voordeel, namelijk een aftrekpost voor uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De RDA is bestemd voor ondernemers die speur- en ontwikkelingswerk verrichten en gebruik gaan maken van de WBSO. De aftrek bedraagt 60% van de goedgekeurde RDA-kosten/uitgaven. Dit komt overeen met een netto-voordeel van ongeveer 15%, t.o.v. het bedrag aan R&D-investeringen dat gerelateerd kan worden aan een WBSO-project.

Subsidiebureau Nederland heeft ruime ervaring met het opstellen van zowel WBSO- als RDA-aanvragen. Aanvragen voor beide regelingen kunnen op basis van ‘ no-cure, no-pay’ worden uitgevoerd. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw organisatie? Neemt u dan gerust contact met ons op. WBSO en RDA in 2014

This entry was posted on zaterdag, november 9th, 2013 at 00:49 and is filed under MKB-algemeen. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.You can leave a response, or trackback from your own site.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten