Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Waarom het MKB juist nu subsidiekansen moet benutten

Geplaatst op mei 12th, 2023 by Subsidiebureau Nederland

Als MKB-ondernemer is het belangrijk om op zoek te gaan naar manieren om je bedrijf te laten groeien en ontwikkelen. Een van de manieren om dit te doen is door gebruik te maken van subsidiekansen. Subsidies kunnen ervoor zorgen dat je financiële middelen krijgt om nieuwe projecten te starten, innovaties te ontwikkelen en nieuwe markten te verkennen. In dit artikel zullen we enkele van de meest interessante subsidiekansen voor MKB-ondernemers bespreken en uitleggen waarom het juist nu het moment is om deze kansen te benutten.

Subsidiekansen voor het MKB

MKB-ondernemers hebben vaak te maken met beperkte financiële middelen en beperkte toegang tot financiering. Subsidies zijn dan ook een belangrijk instrument om deze ondernemers te helpen bij het realiseren van hun doelen en ambities. Door subsidies kunnen ondernemers investeren in innovatie, duurzaamheid, personeel en meer, wat hen helpt om hun bedrijf te laten groeien en hun concurrentiepositie te versterken.

Er zijn verschillende subsidieregelingen beschikbaar voor MKB-ondernemers. Een aantal voorbeelden van veelvuldig aangevraagde subsidieregelingen:

 • Innovatiesubsidies: Innovatie is een belangrijke motor voor economische groei en ontwikkeling. Er zijn dan ook verschillende subsidies beschikbaar voor MKB-ondernemers die willen investeren in innovatie. Zo is er bijvoorbeeld de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk), die ondernemers stimuleert om te investeren in research & development. Daarnaast zijn er verschillende subsidies beschikbaar voor de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten, bijvoorbeeld de MIT (MKB Innovatiestimulering Topsectoren) regeling.
 • Duurzaamheidssubsidies: Duurzaamheid is een belangrijk thema in onze samenleving en ook voor ondernemers. Er zijn dan ook verschillende subsidies beschikbaar voor MKB-ondernemers die willen investeren in duurzaamheid. Zo is er bijvoorbeeld de SDE++ (Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en klimaattransitie), die ondernemers helpt bij de investering in duurzame energieproductie. Daarnaast zijn er ook subsidies beschikbaar voor de verduurzaming van bedrijfsprocessen, bijvoorbeeld de MIA\Vamil.
 • Personeelssubsidies: Personeel is vaak de belangrijkste kostenpost voor MKB-ondernemers. Er zijn dan ook verschillende subsidies beschikbaar om ondernemers te helpen bij het investeren in hun personeel. Zo is er bijvoorbeeld de SLIM regeling, die ondernemers helpt bij het ontwikkelen van hun personeel. Daarnaast zijn er ook subsidies beschikbaar voor het aannemen van nieuwe medewerkers, bijvoorbeeld de Startersbeurs.
 • Exportsubsidies: Export is voor veel MKB-ondernemers een belangrijk middel om te groeien en hun bedrijf te ontwikkelen. Er zijn dan ook verschillende subsidies beschikbaar voor MKB-ondernemers die internationaal willen ondernemen. Zo is er bijvoorbeeld de DHI-regeling waarmee mkb-ondernemers demonstratieprojecten, investeringsvoorbereidingsprojecten en haalbaarheidsstudies kunnen uitvoeren, gericht op het betreden van een nieuwe geografische markt.

Waarom juist nu deze subsidiekansen benutten?

subsidiekansen voor de MKB-ondernemerNu vraag je je wellicht af waarom het juist nú het moment is om subsidiekansen te benutten. Daar zijn verschillende argumenten voor:

Economische stimulans

Door de coronapandemie zijn veel bedrijven in financiële problemen gekomen. Om de economie te stimuleren zijn er dan ook verschillende steunmaatregelen in het leven geroepen. Dit betekent dat er op dit moment veel subsidies beschikbaar zijn voor bedrijven die willen investeren in innovatie, duurzaamheid of internationale groei.

Concurrentiepositie

Het is belangrijk om als MKB-ondernemer je concurrentiepositie te behouden of te verbeteren. Door gebruik te maken van subsidies kun je investeren in innovatie, duurzaamheid of internationale groei, waardoor je als bedrijf sterker in je schoenen staat.

Duurzaamheid

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema geworden. Door gebruik te maken van subsidies kun je als MKB-ondernemer investeren in duurzame energieopwekking, energiebesparing of het verduurzamen van je bedrijfspand. Hierdoor draag je niet alleen bij aan een beter milieu, maar verlaag je ook je energiekosten.

Kansen grijpen!

Door gebruik te maken van subsidies kun je als MKB-ondernemer nieuwe kansen grijpen. Zo kun je bijvoorbeeld investeren in nieuwe technologieën of productietechnieken, waardoor je je producten of diensten kunt verbeteren en nieuwe markten kunt betreden.

Hoe maak je optimaal gebruik van subsidiekansen?

Nu je meer weet over de verschillende subsidies die beschikbaar zijn voor MKB-ondernemers en waarom het juist nu het moment is om subsidiekansen te benutten, wil je natuurlijk graag weten hoe je optimaal gebruik kunt maken van deze kansen.

 • Onderzoek de mogelijkheden: Het is belangrijk om te weten welke subsidies er beschikbaar zijn voor jouw bedrijf en op welke gebieden je kunt investeren. Onderzoek daarom goed welke subsidies er zijn en welke bij jouw bedrijf passen.
 • Stel een plan op: Als je weet welke subsidies er beschikbaar zijn en op welke gebieden je kunt investeren, is het belangrijk om een plan op te stellen. Bedenk wat je wilt bereiken met de subsidie en hoe je dit gaat realiseren. Maak hierbij een realistische planning en begroting.
 • Houd deadlines in de gaten: Subsidieaanvragen hebben vaak een deadline. Houd deze deadlines goed in de gaten en zorg ervoor dat je de aanvraag op tijd indient. Zo voorkom je dat je subsidiekansen misloopt.
 • Schakel hulp in van de specialist: Het aanvragen van subsidies kan een ingewikkeld proces zijn. Schakel daarom eventueel hulp in van een subsidieadviseur. Deze kan je helpen bij het opstellen van de aanvraag en het indienen hiervan.

Subsidiebureau Nederland ondersteunt u van A tot Z

Ruim 12 jaar zijn wij actief als subsidieadviseur en fondsenwerver voor het Nederlands MKB. Benieuwd wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kennismaking.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten