Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

De voordelen van de WBSO

Geplaatst op april 20th, 2017 by Subsidiebureau Nederland

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een stimuleringsregeling waarmee ondernemers een tegemoetkoming ontvangen in de R&D-kosten, bestaande uit: loonkosten en overige kosten/uitgaven. Ondernemers besparen op de R&D-kosten doordat zij minder loonheffing afdragen en/of een extra fiscale aftrekpost ontvangen. Dit financieel voordeel is een belangrijk argument om van de WBSO gebruik te maken. Echter is het aanvragen van de WBSO om meerdere redenen interessant.

Voordelen van de WBSO

Besparing R&D kosten

De WBSO kan worden benut gedurende de looptijd van het R&D-project en kan derhalve over een langere periode een voordeel opleveren. Dit voordeel betreft een korting op de loonheffing en/of een extra fiscale aftrekpost (S&O-aftrek).

Bedrijven die personeel in loondienst hebben en zelfstandig R&D verrichten kunnen via de WBSO een besparing realiseren via de loonheffing. Gedurende de eerste twee jaren bedraagt het netto-voordeel maximaal € 12,48 per uur of € 15,60 per uur (voor starters). Voor het gemak is hierbij uitgegaan van de forfaitaire variant binnen de WBSO.

Zelfstandig ondernemers (ZZP-ers) die minimaal 500 uren per jaar besteden aan R&D, kunnen in 2017 een vaste aftrek (de S&O-aftrek) van € 12.522 ontvangen. Dit bedrag kan in mindering worden gebracht via de aangifte inkomstenbelasting. Startende ZZP-ers ontvangen een extra aftrek van € 6.264.

Koppeling Innovatiebox

De WBSO geeft toegang tot de Innovatiebox. De Innovatiebox is een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting. Voordelen die in de box vallen worden belast tegen een verlaagd tarief van 5% in plaats van het toptarief van 25%. In 2017 is er € 625 miljoen beschikbaar voor de Innovatiebox. Om voor de Innovatiebox in aanmerking te komen is het van belang dat er immateriële activa zijn gevormd die zijn voortgekomen uit een octrooi of een WBSO-project.

Financieringsvoordelen

Met name tijdens de ontwikkelingsfase is het belangrijk dat er kostenbewust en kostenefficiënt wordt gewerkt. Investeerders, maar ook subsidieverstrekkers, hechten hier vanzelfsprekend veel waarde aan. De WBSO draagt in grote mate bij aan de kostenefficiëntie. Tegelijkertijd kan aan de hand van de WBSO-verklaring worden onderbouwd dat er binnen de onderneming technisch innovatieve activiteiten worden ontplooid. Ondernemers die beschikken over een S&O-verklaring vergroten de overige subsidiekansen. Bij bepaalde regelingen is het beschikken over een S&O-verklaring zelfs expliciet vermeld in de voorwaarden.

Meer informatie? over de voordelen van de wbso

Lees verder over de WBSO, of neem contact met ons op om de subsidiemogelijkheden voor uw bedrijf te bespreken. en de voordelen van de wbso

Tags: , ,

This entry was posted on donderdag, april 20th, 2017 at 23:11 and is filed under MKB-algemeen. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten