Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Veel belangstelling voor MIA, VAMIL en EIA in 2023

Geplaatst op juni 20th, 2024 by Subsidiebureau Nederland

In 2023 is opnieuw gebleken hoe cruciaal de subsidieregelingen MIA, VAMIL en EIA zijn voor Nederlandse organisaties die investeren in duurzame en milieuvriendelijke technologieën. Met name de stijging in het aantal aanvragen en de totale investeringsbedragen benadrukken de groeiende populariteit en het succes van deze regelingen.

MIA_VAMILRecordinvesteringen MIA\VAMIL

In 2023 investeerden bedrijven maar liefst € 5,8 miljard in innovatieve milieuvriendelijke technieken en bedrijfsmiddelen waarbij gebruik is gemaakt van de MIA en VAMIL. Dit is een stijging van bijna € 2 miljard ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook het aantal aanvragen is aanzienlijk gestegen, zo blijkt uit het MIA\VAMIL-jaarverslag 2023 van de RVO. Het afgelopen jaar was er vooral veel interesse in circulaire en duurzame gebouwen. In dit thema is voor € 3,5 miljard geïnvesteerd. Ook duurzame mobiliteit en duurzame landbouw waren populaire thema’s. Hierin werd respectievelijk € 1,3 miljard en € 0.5 miljard in geïnvesteerd.

De MIA (Milieu-investeringsaftrek) biedt ondernemers een extra mogelijkheid om investeringsbedragen in mindering te brengen op de fiscale winst, tot een percentage van maximaal 45%. De VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) maakt het mogelijk om 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Hierdoor is een gunstigere timing van afschrijvingen mogelijk en zodoende de fiscale winst te verminderen. Wanneer MIA en VAMIL gecombineerd worden, kan het belastingvoordeel oplopen tot 14% van het investeringsbedrag.

Ook forse groei van EIA-investeringen

Ook de EIA (Energie-investeringsaftrek) kende een succesvol jaar. Bijna 23.000 ondernemers maakten gebruik van de EIA, goed voor een totaal investeringsbedrag van bijna € 4,4 miljard, een stijging van 24% ten opzichte van het voorgaande jaar. De verwachte energiebesparing van deze investeringen is ongeveer 1077 miljoen m³ aardgas, vergelijkbaar met het jaarlijkse energieverbruik van 586.000 huishoudens.

Met de EIA kunnen ondernemers tot 40% van de investeringskosten in mindering brengen op de fiscale winst. Dit belastingvoordeel geldt voor investeringen die voldoen aan de omschrijvingen in de Energielijst. Deze lijst wordt net als de milieulijst voor de MIA/VAMIL elk jaar geactualiseerd. Populaire investeringen waren onder andere zonnepanelen, warmtepompen en de isolatie van gebouwen. Zo werd er in 2023 bijna € 88 miljoen geïnvesteerd in warmtepompen, een aanzienlijke stijging ten opzichte van het voorgaande jaar. Ook de opslag van elektrische energie, met een investering van € 90 miljoen, draagt bij aan een stabieler elektriciteitsnet.

MIA/VAMIL of EIA aanvragen?

De MIA, VAMIL en EIA regelingen blijven belangrijke instrumenten voor ondernemers die willen investeren in duurzaamheid en energiebesparing. Subsidiebureau Nederland biedt uitgebreide ondersteuning om deze en andere subsidies succesvol te benutten.

Bent u geïnteresseerd in het verduurzamen van uw onderneming en het behalen van financiële voordelen? Lees dan verder over de MIA/VAMIL regeling en de EIA regeling of neem contact met ons op.

 

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten