Subsidies voor Startups
Als startup heb je vaak veel ideeën en plannen, maar het vinden van financiering kan een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er verschillende subsidies beschikbaar om jonge bedrijven te ondersteunen bij het opstarten en laten groeien van hun onderneming. Het doel van deze subsidies voor startups is om startups te helpen bij het financieren van hun innovatieve ideeën en bij het opzetten van een succesvolle onderneming.
Welke subsidies zijn toegankelijk voor startups?
Subsidies voor startups zijn beschikbaar voor verschillende doeleinden, zoals het financieren van onderzoek en ontwikkeling, het aannemen van personeel, het ontwikkelen van prototypes en het opzetten van een bedrijfsstructuur. Door deze subsidies krijgen startups de kans om te groeien en te innoveren zonder dat ze zich zorgen hoeven te maken over de financiële lasten die hiermee gepaard gaan. Hieronder volgt een overzicht van een aantal interessante subsidies voor startups.
WBSO-subsidie
De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een subsidieregeling die gericht is op het stimuleren van innovatie bij bedrijven. Met de WBSO-subsidie kun je als startup een tegemoetkoming krijgen in de kosten van speur- en ontwikkelingswerk. Hierbij kun je denken aan de ontwikkeling van nieuwe producten, processen of software.
Als je in aanmerking wilt komen voor de WBSO-subsidie moet je voldoen aan de voorwaarden van de regeling. Zo moet je kunnen aantonen dat je innovatieve activiteiten uitvoert en dat je hierbij speur- en ontwikkelingswerk verricht. Het voordeel via de WBSO bedraagt zo’n € 15,60 per uur gedurende de eerste twee jaren dat een startup van de regeling gebruikmaakt.
Innovatiekrediet
Het Innovatiekrediet is een lening van de overheid die bedoeld is om innovatieve projecten van startups te financieren. Het krediet is bedoeld voor bedrijven die nog geen winst maken en waarvoor het lastig is om financiering te vinden bij banken of andere kredietverstrekkers.
Het Innovatiekrediet kan worden gebruikt voor de financiering van projecten op het gebied van technologische vernieuwing, waarbij de nadruk ligt op het ontwikkelen van nieuwe producten of het verbeteren van bestaande producten. Het krediet is beschikbaar voor bedrijven die gevestigd zijn in Nederland en die minder dan 250 werknemers in dienst hebben.
Seed Capital-regeling
De Seed Capital-regeling is bedoeld om startups te ondersteunen bij het verkrijgen van financiering voor de start van hun onderneming. Met deze regeling kunnen investeerders in startups fiscaal voordeel ontvangen en zo financiële ondersteuning bieden aan jonge bedrijven.
De regeling is bedoeld voor startups die nog in de beginfase van hun ontwikkeling zijn en die zich richten op innovatieve activiteiten. Het geld dat wordt ingelegd door de investeerders wordt gebruikt om de ontwikkeling van het bedrijf te stimuleren en de groei te bevorderen. In ruil voor hun investering krijgen de investeerders aandelen in het bedrijf.
Om in aanmerking te komen voor de Seed Capital-regeling moet je als startup aan bepaalde voorwaarden voldoen. Zo moet je bedrijf zich richten op een innovatief product of dienst, moet je beschikken over een gedegen businessplan en moet je een financieringsbehoefte hebben van minimaal € 50.000.
Horizon Europe
Horizon Europe is het nieuwe Europese subsidieprogramma voor onderzoek en innovatie voor de periode 2021-2027. Het programma is bedoeld om de ontwikkeling van baanbrekende innovaties te stimuleren en om Europese startups te ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe producten en diensten.
Het programma biedt financiering voor verschillende soorten projecten, waaronder onderzoeks- en ontwikkelingsprojecten, demonstratieprojecten en marktintroductieprojecten. De subsidie is beschikbaar voor bedrijven in verschillende stadia van ontwikkeling, van startups tot grote bedrijven.
Subsidie ook interessant voor jouw startup?
Het aanvragen van een subsidie kan een tijdrovend proces zijn, maar het kan ook een belangrijke stap zijn in de ontwikkeling van jouw bedrijf. Subsidies kunnen namelijk niet alleen zorgen voor financiële ondersteuning, maar ook voor erkenning en exposure. Het kan ervoor zorgen dat jouw bedrijf beter zichtbaar wordt in de markt en dat je meer mogelijkheden krijgt om te groeien.
Al met al zijn subsidies voor startups dus een belangrijk instrument om innovatie en groei te stimuleren. Door goed te kijken welke subsidie het beste bij jouw bedrijf past en door een gedegen aanvraag in te dienen, kun je als startup een belangrijke stap zetten in de ontwikkeling van jouw bedrijf.
Voor de vervolgfase, de ontwikkeling van een eerste prototype bestaat onder andere de WBSO, waarmee een loonkostenvoordeel of belastingvoordeel gerealiseerd kan worden. Daarnaast bestaan er op Europees, nationaal en decentraal niveau uiteenlopende startup subsidies. Voor de subsidieregelingen in deze categorie geldt vrijwel altijd dat de aanvraag van de startup subsidie gepaard moet gaan met een minimaal bedrag aan eigen co-financiering (meestal 1/3e deel).
Meer informatie? over Startup Subsidie
Subsidiebureau Nederland heeft onder andere startup subsidie aangevraagd voor startende hightech productontwikkelaars, softwareontwikkelaars, agrarische bedrijven en welzijnsorganisaties. Bent u benieuw of u in aanmerking komt voor startup subsidie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende subsidiescan. Bel 085 – 303 17 23 of mail ons voor meer informatie.