Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Subsidies voor dorpshuizen

Een dorpshuis is een belangrijke ontmoetingsplek voor de lokale gemeenschap. Hier vinden verschillende activiteiten plaats, zoals sportevenementen, workshops, culturele evenementen en bijeenkomsten. Het onderhouden en verbeteren van een dorpshuis kan echter kostbaar zijn, en daarom kunnen subsidies een grote hulp zijn bij het financieren van deze projecten.

In dit artikel bespreken we de verschillende soorten subsidies die beschikbaar zijn voor dorpshuizen. We zullen ook enkele tips delen over hoe u deze subsidies kunt aanvragen en welke criteria u moet overwegen voordat u een aanvraag indient.

Lokale subsidies

De meeste dorpshuizen ontvangen hun subsidies van lokale overheden, zoals gemeenten. Deze subsidies zijn bedoeld om de exploitatiekosten van het dorpshuis te dekken, zoals het onderhoud van de faciliteiten, de huur van het gebouw en de energierekeningen. Lokale subsidies zijn vaak gebaseerd op een jaarlijkse aanvraag, dus het is belangrijk om elk jaar opnieuw een aanvraag in te dienen.

Om in aanmerking te komen voor lokale subsidies, moet uw dorpshuis meestal aan bepaalde criteria voldoen. Deze criteria kunnen variëren afhankelijk van de gemeente en het type subsidie, maar vaak moeten dorpshuizen bijvoorbeeld openstaan voor het publiek, toegankelijk zijn voor mensen met een handicap en regelmatig activiteiten organiseren.

Provinciale subsidies

Naast lokale subsidies zijn er ook provinciale subsidies beschikbaar voor dorpshuizen. Deze subsidies worden vaak verstrekt door provinciale overheden om gemeenschapshuizen te helpen bij het uitvoeren van grotere projecten, zoals renovaties of de aanschaf van nieuwe apparatuur. Provinciale subsidies zijn meestal eenmalige subsidies, wat betekent dat u deze alleen kunt aanvragen voor specifieke projecten.

Om in aanmerking te komen voor provinciale subsidies, moet uw dorpshuis vaak aan strenge criteria voldoen. Deze criteria kunnen onder meer betrekking hebben op de grootte van het project, de mate waarin het project bijdraagt aan de lokale gemeenschap en de financiële stabiliteit van het dorpshuis.

Nationale subsidies

Hoewel lokale en provinciale subsidies de belangrijkste bronnen van financiering zijn voor dorpshuizen, zijn er ook nationale subsidies beschikbaar. Deze subsidies worden meestal verstrekt door de centrale overheid en zijn bedoeld om projecten te ondersteunen die bijdragen aan de ontwikkeling van de samenleving.

Voor dorpshuizen zijn er verschillende nationale subsidies beschikbaar, zoals de Subsidieregeling stimulering herbestemming monumenten en de Subsidieregeling energiebesparing eigen huis. Deze subsidies zijn meestal gericht op specifieke doelgroepen of projecten, dus het is belangrijk om te onderzoeken welke subsidies beschikbaar zijn en welke van toepassing zijn op uw dorpshuis.

Andere bronnen van financiering

Naast subsidies zijn er ook andere manieren om financiering te vinden voor uw dorpshuis. Hier zijn enkele voorbeelden:

 • Crowdfunding: Het opzetten van een crowdfunding campagne kan een geweldige manier zijn om geld in te zamelen voor uw dorpshuis. Crowdfunding platforms zoals Kickstarter en GoFundMe kunnen u helpen om uw campagne te promoten en donaties te verzamelen van mensen die uw gemeenschapshuis willen steunen.
 • Sponsoring: Het vinden van sponsors kan een effectieve manier zijn om extra financiering te krijgen voor uw dorpshuis. Bedrijven kunnen bijvoorbeeld sponsoring bieden voor evenementen of activiteiten die in het dorpshuis worden georganiseerd. Dit kan een goede manier zijn om lokale bedrijven te betrekken en tegelijkertijd extra inkomsten te genereren voor uw gemeenschapshuis.
 • Fondsenwerving: Het organiseren van evenementen zoals bingo-avonden, rommelmarkten of loterijen kan een effectieve manier zijn om extra geld in te zamelen voor uw dorpshuis. Deze evenementen kunnen niet alleen geld opleveren, maar ook helpen om de lokale gemeenschap bij elkaar te brengen en de betrokkenheid van de gemeenschap te vergroten.

Tips voor het aanvragen van subsidies

Als u subsidies wilt aanvragen voor uw dorpshuis, zijn hier enkele tips die u kunnen helpen:

 • Doe onderzoek: Voordat u een aanvraag indient, is het belangrijk om grondig onderzoek te doen naar de verschillende subsidies die beschikbaar zijn. Zorg ervoor dat u de criteria begrijpt en dat uw dorpshuis voldoet aan de voorwaarden voor de subsidie. Zie het uitgebreid subsidieonderzoek dat Subsidiebureau Nederland voor uw dorpshuis kan uitvoeren.
 • Plan vooruit: Het aanvragen van subsidies kan een lang proces zijn, dus het is belangrijk om ruim van tevoren te beginnen. Zorg ervoor dat u voldoende tijd heeft om de aanvraag zorgvuldig voor te bereiden en in te dienen. Stel een projectplan op of schakel daarvoor een specialist in.
 • Werk samen: Het kan nuttig zijn om samen te werken met andere dorpshuizen in uw omgeving bij het aanvragen van subsidies. Door samen te werken, kunt u uw krachten bundelen en meer kans maken op het verkrijgen van financiering.
 • Wees specifiek: Bij het schrijven van uw subsidieaanvraag is het belangrijk om zo specifiek mogelijk te zijn. Leg duidelijk uit waarvoor u de financiering nodig heeft en hoe deze bijdraagt aan de ontwikkeling van uw gemeenschapshuis. Subsidiebureau Nederland is gespecialiseerd in het opstellen van subsidie- en fondsaanvragen.
 • Houd documentatie bij: Zorg ervoor dat u gedetailleerde documentatie bijhoudt van alle kosten en uitgaven van uw dorpshuis. Op deze manier bent u ervan verzekerd dat de subsidiebijdrage en/of fondsbijdrage achteraf op de juiste manier verantwoord kan worden. Subsidiebureau Nederland ondersteunt haar klanten ook achteraf tijdens de verantwoordingsfase.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw dorpshuis?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Subsidiebureau Nederland heeft de afgelopen jaren veel expertise opgebouwd met betrekking tot het verwerven van subsidie- en fondsbijdrages voor dorpshuizen.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten