Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Meer subsidie voor verduurzaming en circulair ondernemen

Geplaatst op mei 21st, 2024 by Subsidiebureau Nederland

Het subsidielandschap voor duurzaam en circulair ondernemen is continue in ontwikkeling. Dit is essentieel om de overgang naar een duurzame en circulaire economie te versnellen. Recent zijn er diverse wijzigingen en nieuwe subsidiemogelijkheden aangekondigd die interessant zijn voor zowel ondernemers als organisaties zoals Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) en energiecoöperaties.

Meer subsidiekansen via de Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

De Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE) is uitgebreid met subsidiemogelijkheden voor zonne- en windenergie. De wijziging maakt het voor VvE’s en energiecoöperaties aantrekkelijker om een aanvraag in te dienen voor grotere projecten met hogere vermogens. Zo kunnen er nu subsidies worden aangevraagd voor zonnepanelenprojecten met een maximaal vermogen van 6 megawatt (MW), wat overeenkomt met ongeveer 12.000 zonnepanelen. Voor windenergie is er een nieuwe categorie toegevoegd voor vermogens tot 6 MW, waardoor ook grotere windmolens in aanmerking komen voor subsidie. De aanvragen voor deze regeling kunnen worden ingediend tot 1 november 2024.

Duurzaam en circulair ondernemenSubsidie voor innovatieprojecten circulaire economie (DEI+)

Vanaf 22 april 2024 is er € 20 miljoen beschikbaar voor innovatieprojecten die bijdragen aan een circulaire economie. Deze subsidie is bedoeld voor pilot- en demonstratieprojecten die zich richten op recycling, hergebruik en de inzet van biobased grondstoffen. Ondernemers en samenwerkingsverbanden kunnen deze subsidie aanvragen om nieuwe technieken te testen en te demonstreren binnen hun bedrijf. Voor kleinere projecten is nu ook subsidie beschikbaar, met een maximum van € 3 miljoen per project. Aanvragen kunnen tot 1 november 2024 worden ingediend via de regeling Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI+).

Extra budget voor verduurzaming maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)

De derde openstelling van de Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA) is verruimd met € 167,8 miljoen. Dit bedrag is bestemd voor de versnelling van verduurzamingsmaatregelen binnen maatschappelijk vastgoed. Daarnaast is er een extra subsidieplafond van € 47 miljoen beschikbaar gesteld specifiek voor het verduurzamen van schoolgebouwen in het primair en voortgezet onderwijs. Dit extra budget is bedoeld voor integrale projecten of specifieke maatregelen zoals de installatie van zonnepanelen. Aanvragen kunnen vanaf 3 juni 2024 worden ingediend.

Overige subsidiemogelijkheden voor circulair ondernemen

Er zijn naast de bovengenoemde subsidieregelingen ook nog andere subsidies beschikbaar voor ondernemers die willen bijdragen aan een circulaire economie:

 • Subsidie Circulaire ketenprojecten: Voor mkb-ondernemers die samen met andere ondernemers een product- of materiaalketen willen sluiten. Aanvragen kunnen tot en met 4 september 2024 worden ingediend;
 • Versnelde klimaatinvesteringen industrie (VEKI): Voor CO2-verminderende maatregelen in de industrie. Aanvragen kunnen tot en met 31 januari 2025 worden ingediend;
 • Kennis en Innovatie Agenda – Circulaire Economie (KIA CE): Voor onderzoek naar goedkopere circulaire producten of diensten. Aanvragen kunnen tot en met 15 augustus 2024 worden ingediend;
 • MIT: R&D-Samenwerkingsprojecten: Voor mkb-ondernemers die met minimaal één andere mkb-ondernemer een R&D-innovatieproject willen uitvoeren. Aanvragen kunnen tot en met 17 september 2024 worden ingediend.

Meer informatie?

Het steeds complexere subsidielandschap biedt vele subsidiekansen voor organisaties en bedrijven die bijdragen aan een duurzame en circulaire economie. Subsidiebureau Nederland heeft zicht op dit woud van subsidies en ondersteunt bedrijven en non-profit organisaties zodat zij de subsidiekansen weten te benutten.

Wil je meer informatie over deze of andere subsidieregelingen of ben je benieuwd of jouw project in aanmerking komt voor subsidie? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten