Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Subsidie Fijnstofmaatregelen 2014

Geplaatst op april 1st, 2014 by Subsidiebureau Nederland

Fijnstof is een vorm van luchtvervuiling en kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Fijnstof zijn zwevende kleine deeltjes van verschillende grootte, herkomst en samenstelling. Ze worden op tal van verschillende plekken uitgestoten, waaronder bij veehouderijbedrijven. Veehouderijbedrijven kunnen subsidie ontvangen voor maatregelen en technieken waarmee de uitstoot van fijnstof op het bedrijf wordt verminderd.

subsidie fijnstofmaatregelenDoelgroep

U kunt de Subsidie Fijnstofmaatregelen aanvragen als u vee houdt en een kleine of middelgrote landbouwonderneming heeft. In aanmerking voor subsidie komen investeringen in technieken die de uitstoot van fijnstof op uw bedrijf met minstens 30% verminderen ten opzichte van de emissie die maximaal is toegestaan volgens de Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007.

Subsidiabele kosten

In aanmerking voor subsidie komen de aanschafkosten van nieuwe materialen die nodig zijn voor de werking van de techniek en de kosten van de installatie/montage door de leverancier.

U kunt subsidie aanvragen voor investeringen in technieken die de uitstoot van fijnstof met 30% verminderen. In grote lijnen komen de volgende technieken in aanmerking voor subsidie:

 • biologische en chemische luchtwassystemen;
 • gecombineerde luchtwassystemen;
 • oliefilmsystemen met drukleidingen;
 • ionisatiesystemen met negatieve coronadraden;
 • water luchtwassystemen.

Voorwaarden Subsidie Fijnstofmaatregelen

De Subsidie Fijnstofmaatregelen gaat gepaard met een aantal voorwaarden waaraan de aanvrager moet voldoen. De belangrijkste voorwaarden zijn:

 • U heeft een kleine of middelgrote landbouwonderneming (max. 250 werknemers, jaaromzet van max. € 50 miljoen en een balanstotaal van max. € 43 miljoen);
 • U heeft niet eerder subsidie voor fijnstofmaatregelen gekregen en de investering is geen vervangingsinvestering;
 • U investeert in één of meerdere van de vermelde technieken. Met deze techniek(en) zorgt u voor minimaal 30% minder uitstoot van fijnstof in vergelijking met de emissie volgens de Regeling beoordeling luchtkwaliteit 2007;
 • U houdt een administratie bij van de uitgaven en de ontvangsten. De bewijsstukken hiervan bewaart u vijf jaar, gerekend van het moment dat u bericht heeft gehad over de vaststelling van de subsidie;
 • U gaat nog geen verplichtingen aan voordat u bericht heeft ontvangen dat de subsidie aan u wordt toegewezen. U mag wel een offerte aanvragen, maar u mag deze nog niet ondertekenen;
 • U begint met de investering op of na de datum van de toewijsbrief;
 • Na het realiseren en betalen van de investering vraagt u de subsidievaststelling aan. Dit kan uiterlijk op 31 augustus 2017.

Subsidiebedrag en aanvraagtijdvak

U krijgt maximaal 55% vergoed van de kosten die onder de subsidie vallen. Het subsidiebedrag per aanvraag is minimaal € 5.000 en maximaal € 100.000 per aanvraag. Het totale budget voor de Subsidie Fijnstofmaatregelen bedraagt € 5 miljoen in 2014.

U kunt deze subsidie aanvragen van 7 april 2014 tot en met 2 mei 2014.

Meer informatie?

Bent u benieuwd of uw investering in aanmerking kan komen voor de Subsidie Fijnstofmaatregelen? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend subsidieonderzoek.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten