Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Subsidie elektrische auto en oplaadpunt 2023

Bent u van plan om te investeren in een elektrische of hybride auto en/of een oplaadpunt? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor een aantrekkelijk subsidievoordeel en/of fiscaal voordeel. Ook in 2023 kan de terugverdientijd van de investering daardoor aanzienlijk worden ingekort.

subsidie elektrische auto en oplaadpuntSubsidievoordeel laadstation/laadpaal –subsidie elektrische auto

Elektrisch rijden wordt gestimuleerd door het Rijk en door diverse gemeenten. De investeringen in een oplaadstation, de laadkabel en de installatiekosten kunnen in aanmerking komen voor een fiscaal voordeel. Vennootschaps- of Inkomstenbelastingplichtige organisaties kunnen via de MIA (enkel na toekenning) 36% van het totale investeringsbedrag in mindering brengen op de fiscale winst. Het investeringsbedrag moet minimaal € 2.500,- bedragen.

Om in aanmerking te komen voor het fiscaal voordeel geldt dat de laadpaal wordt geplaatst op het eigen terrein en is bedoeld voor de eigenaar en/of de eigen medewerkers van het bedrijf. De aanvraag moet binnen drie maanden na de datum van opdrachtbevestiging (let op: dit is niet de factuurdatum) zijn ingediend.

Steeds meer Nederlandse gemeenten subsidiëren de investering in laadinfrastructuur. Doorgaans dient er in dat geval juist sprake te zijn van een openbaar laadpunt.

Subsidievoordeel elektrisch voertuig–subsidie elektrische auto

Naast de laadpaal kan ook de investering in een elektrisch voertuig in aanmerking komen voor een fiscaal voordeel. Voor volledig elektrische auto`s geldt dat 36% van het investeringsbedrag in mindering kan worden gebracht op de fiscale winst. Daarbij is de hoogte van het investeringsbedrag afgetopt op € 40.000. Het daadwerkelijke netto-voordeel is afhankelijk van het geldende Ib/Vpb tarief. Hoe hoger het belastingtarief, hoe hoger ook het fiscaal voordeel.

Het voertuig moet bedoeld zijn voor de eigenaar en/of de medewerkers van het bedrijf. Ook hierbij geldt dat de aanvraag binnen drie maanden, na de datum van opdrachtbevestiging, moet zijn ingediend.

Aanvullende voordelen van elektrisch rijden zijn:

 • Een directe besparing op de brandstofkosten;
 • Lagere bijtelling voor volledig elektrische voertuigen en voor (plug-in) hybride auto`s;
 • In bepaalde provincies en gemeenten bestaan er aanvullende subsidiemogelijkheden, met name voor oplaadpunten;
 • U levert een bijdrage aan het milieu en uw organisatie krijgt een duurzaam/groen imago.

* Ook op andere elektrisch of waterstof aangedreven voertuigen en vaartuigen kan een subsidie en/of fiscaal voordeel worden behaald.

Subsidieaanvraag uitbesteden – no-cure, no-pay

Subsidiebureau Nederland verzorgt zowel het onderzoekstraject als het subsidieaanvraagtraject geheel op basis van ‘no-cure, no-pay’. Daarnaast kunnen wij een berekening op maat voor u opstellen van het totaal te behalen netto-voordeel op de investering.

Wilt u meer informatie over onze dienstverlening? Neem dan direct contact met ons op. Wij kunnen u ook adviseren over andere subsidieregelingen op het gebied van innovatie, personeel, duurzaamheid en internationaal ondernemen.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten