Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Structureel EUR 50 miljoen extra voor snellere groei startups

Geplaatst op mei 26th, 2016 by Subsidiebureau Nederland

Startende en doorgroeiende bedrijven zijn cruciaal voor de vernieuwing van onze economie. De komende tijd gaat het kabinet daarom maatregelen nemen waardoor zogenaamde startups en scaleups sneller en makkelijker kunnen groeien. Vanaf 2017 komt er € 27 miljoen beschikbaar voor een versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve bedrijven. Ook wordt er € 23 miljoen vrijgemaakt door het kabinet om samen met private investeerders te investeren in startups en het mkb.

Nederland presteert goed

Volgens minister Henk Kamp van EZ staat Nederland internationaal steeds meer bekend als startupland. “We zijn opgeklommen tot derde snelst groeiende startup ecosysteem van Europa. Maar we zijn er nog niet, onze groeiambitie blijft groot. Het is belangrijk dat innovatieve start- en scaleups over voldoende investeringskapitaal en financiële slagkracht kunnen beschikken zodat zij sneller kunnen doorgroeien. Zo blijft Nederland een broedplaats voor nieuwe producten, diensten en verdienmodellen.”

Het kabinet heeft de afgelopen periode in nauw overleg met de startupsector gekeken naar wat een goede aanvulling zou zijn op de al bestaande faciliteiten voor startups en mkb-ers. Uit dit overleg zijn twee nieuwe maatregelen gekomen die moeten bijdragen aan de knelpunten die de sector zelf heeft voorgesteld bij het kabinet. Het betreft de versoepeling van de gebruikelijk-loonregeling en de private investeringen in startups en het mkb.

Versoepeling gebruikelijk-loonregeling

Ongeveer € 27 miljoen zal worden gebruikt voor een versoepeling van de zogenoemde gebruikelijk-loonregeling voor innovatieve startups. Daarmee wordt het belastbare loon van directeur-grootaandeelhouders van deze ondernemingen in de eerste drie jaar na de start van het bedrijf op het minimumloon gesteld. Zonder deze fiscale maatregel zou dit in veel gevallen € 44.000 moeten zijn. In de startupwereld is het zeer ongebruikelijk om jezelf als oprichter in de eerste jaren een dusdanig salaris uit te keren. Met de vandaag aangekondigde aanpassing past de regelgeving meer bij deze praktijk en houden innovatieve startups meer geld beschikbaar om te ondernemen en sneller te groeien.

Private investeerders

Voor private investeerders zoals business angels die willen investeren in startups en het mkb, wordt ongeveer € 23 miljoen beschikbaar gesteld. De overheid kan dan tot 50% mee-investeren. Deze investering staat niet op zichzelf, maar is een aanvulling op de andere maatregelen die het kabinet genomen heeft om de toegang tot groeifinanciering voor startups en het mkb te verbeteren, zoals de maatregelen uit het Aanvullend Actieplan Mkb-financiering.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten