Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

SDE++ subsidiebudget voor 2023 bekendgemaakt

Geplaatst op februari 17th, 2023 by Subsidiebureau Nederland

Het SDE++ subsidiebudget voor 2023 is bekendgemaakt. Dit jaar wordt door het kabinet € 8 miljard subsidie beschikbaar gesteld. Dat heeft minister Jetten van Klimaat & Energie vandaag bekendgemaakt.

De Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++) subsidie is bedoeld voor ondernemers die investeren in duurzame energieproductie, bijvoorbeeld via zonnepanelen, windmolens, aquathermie en waterstof. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan de energietransitiedoelstellingen. Naar verwachting zal via de gesubsidieerde investeringen een CO2-reductie worden behaald van 4 megaton in 2030.

Wijzigingen SDE++ 2023

In 2023 kunnen bedrijven voor het eerst subsidie aanvragen voor de investering in lucht-water-warmtepompen voor het verwarmen van water m.b.v. warmte uit de buitenlucht. Voorheen was de SDE++ alleen beschikbaar voor industriële warmtepompen.

Verder wordt in 2023 voor het eerst gewerkt met ‘hekjes’ in de SDE++. Hiermee wordt een deel van het budget voor een specifieke categorie gereserveerd. Daardoor komen technieken die op de korte termijn minder kosteneffectief zijn, maar noodzakelijk zijn voor de energietransitie op de lange termijn, makkelijker aan bod. Dit gaat ook gepaard met een verhoging van de maximale subsidie binnen de hekjes van € 300 naar € 400 per ton CO2. De afgeschermde categorieën (via de heksjes) zijn Lagetemperatuurwarmte (zoals zon- en aquathermie), Hogetemperatuurwarmte (zoals ultradiepe geothermie en elektrische boilers) en Moleculen (zoals groen gas en hernieuwbare brandstoffen). Voor deze drie categorieën is in totaal € 750 miljoen gereserveerd. Binnen de hekjes blijft het concurrerende principe gelden waarbij kosteneffectieve projecten eerder aan bod komen.

SDE++ 2023 aanvragen

Vanaf 6 juni 2023 is de SDE++ 2023 opengesteld voor het indienen van subsidieaanvragen. Wilt u een aanvraag indienen? Neem dan contact met ons op.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten