Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

Een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij (ROM) is een samenwerkingsverband tussen het Ministerie van Economische Zaken en de provincie. Het doel van de ROM’s is de regionale economie te versterken en daarmee de regio tot een aantrekkelijke vestigingsplek te maken. Meerdere Nederlandse regio’s willen in de top 20 van de meest innovatieve regio’s van Europa staan. Wellicht sluit uw investeringsplan aan op de doelstellingen van de Regionale Ontwikkelingsmaatschappij in uw regio.

Doelstellingen Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

Het oorspronkelijke doel van ROM’s was het wegwerken van de economische achterstand in de regio’s. Tegenwoordig ligt de focus in de meeste  Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen op het versterken van de regionale economie in algemene zin. ROM’s hebben de ambitie om de regio een aantrekkelijke vestingplek te maken. Daarom besluiten diverse provincies extra geld uit te trekken om de regionale- en lokale economie te versterken. Groei van de werkgelegenheid en versterking van het innovatief vermogen zijn vaak gunstig voor de regio. De doelstellingen verschillen per ROM

regionale ontwikkelingsmaatschappij

Aantal ROM’s

Meerdere regio’s in ons land beschikken over een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij. In totaal gaat het om acht Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, te weten:

 • Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe;
 • Oost NL voor de provincies Gelderland en Overijssel;
 • Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) voor de provincie Noord-Brabant;
 • Limburgs Instituut voor OntwikkelingsFinanciering (LIOF);
 • ROM InWest voor de provincie Noord Holland;
 • Ontwikkelingsmaatschappij Horizon in Flevoland;
 • Impuls Zeeland;
 • ROM Utrecht Region voor de provincie Utrecht;
 • InnovationQuarter voor de provincie Zuid-Holland.

Werkwijze Regionale Ontwikkelingsmaatschappij

Gezamenlijk hadden de negen verschillende ROM’s in Nederland in 2022 voor 194 miljoen euro geïnvesteerd in 309 innovatieve bedrijven. De ROM’s investeren met name in innovatieve en snelgroeiende regionale bedrijven en herstructureren vervallen bedrijventerreinen. Ze verstrekken risicokapitaal aan ondernemers en kunnen zelfs aandeelhouder worden in deze bedrijven. Daarnaast begeleiden ze ondernemers in hun bedrijfsvoering en stimuleren zij deze ondernemers om zich in de regio te vestigen.

Bron: Ondernemersplein

Benieuwd naar uw financieringsmogelijkheden?

Bent u benieuwd of uw organisatie in aanmerking komt voor financiering vanuit een Regionale Ontwikkelingsmaatschappij? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende quickscan.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten