Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

RDA: Research & Development Aftrek (vervallen)

De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) leidt tot een verlaging van de loonkosten van innovatiewerkzaamheden, de RDA was bedoeld voor overige kosten en uitgaven die zijn te relateren aan uw WBSO-project(en). Per 1 januari 2016 is de RDA komen te vervallen en is de RDA-vergoeding geïntegreerd in de WBSO. De RDA bood een fiscaal voordeel, namelijk een aftrekpost voor uw aangifte inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting. De RDA was bestemd voor ondernemers die speur- en ontwikkelingswerk verrichten en gebruikmaken van de WBSO. Beide regelingen konden gelijktijdig worden aangevraagd.

RDA kosten en uitgaven

RDAVia de RDA konden de aan S&O gerelateerde investeringen in bedrijfsmiddelen en de bijbehorende exploitatiekosten in mindering worden gebracht op de fiscale winst.

Voorbeelden van RDA-kosten zijn:
 • de aanschaf van materialen en onderdelen voor het zelf vervaardigen van een prototype;
 • de huur van apparatuur van derden die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van uw S&O-project;
 • de aanschaf van materialen en grondstoffen voor het doen van proeven.

Voorbeelden van RDA-uitgaven zijn:

 • de aanschaf van apparatuur of instrumenten die specifiek bedoeld zijn voor uw speur- en ontwikkelingswerk;
 • de investering in (onderdelen van) gebouwen die direct en uitsluitend toerekenbaar zijn aan speur- en ontwikkelingswerk.

Berekening RDA bedrag

In 2015 bedroeg de aftrek 60% van de goedgekeurde RDA-kosten/uitgaven. Voor bedrijven met een relatief kleine WBSO-aanvraag (een gemiddeld aantal S&O-uren van maximaal 150 per maand) gold een forfaitaire aftrek, bestaande uit een vast uurtarief van € 15 vermenigvuldigd met het aantal goedgekeurde WBSO-uren. Als het aantal goedgekeurde S&O-uren meer dan gemiddeld 150 uur per maand bedroeg, werd het RDA-bedrag op basis van de geschatte kosten/uitgaven berekend.

Subsidiebureau Nederland kan de WBSO-aanvraag voor u verzorgen. Neem contact met ons op voor meer informatie.

Terug

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten