Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Nieuwe subsidiekansen voor de Nederlandse industrie

Geplaatst op oktober 16th, 2021 by Subsidiebureau Nederland

Gebleken is dat het bestaande subsidie-instrumentarium onvoldoende aansluit op de transitieplannen van de Nederlandse industrie, met name de grootste CO2-uitstoters. Dit blijkt uit een overzicht van Staatssecretaris Yeşilgöz-Zegerius (EZK – Klimaat en Energie) en minister Blok (EZK), naar aanleiding van een inventarisatie, waarmee zij de obstakels én mogelijke ‘additionele’ maatregelen presenteren. Twee van die maatregelen zijn een speciale opschalingsregeling waarbij de onrendabele top van groene waterstofproductie wordt afgedekt, en een zogeheten Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI).

Opschalingsregeling Groene Waterstofproductie

Groene waterstof is momenteel nog erg duur per ton vermeden CO2. Omdat binnen de SDE++ wordt geconcurreerd met andere technieken kan groene waterstof via de SDE++ beperkt worden ondersteund.

Voor groene waterstof wordt momenteel gewerkt aan een speciale opschalingsregeling. Daarmee kan de onrendabele top van groene waterstofproductie wordt afgedekt. Naar verwachting zal de subsidieregeling in het tweede kwartaal van 2022 worden opengesteld. Daarvoor is € 250 miljoen beschikbaar gemaakt.

Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie

Gebleken is dat er voor de ambitieuze transitieplannen, met het oog op de verdergaande verduurzaming na 2030, een breder palet aan technieken nodig is dan momenteel door het bestaande subsidie-instrumentarium kan worden ondersteund.

Momenteel wordt gewerkt aan een Nationale Investeringsregeling Klimaatprojecten Industrie (NIKI), waarmee deze industriële technieken uit de transitieplannen beter kunnen worden ondersteund. Het doel van de regeling is om grote complexe doorbraaktechnologieën te faciliteren via een open en flexibel instrument voor bestaande en gevestigde mkb-bedrijven. Daarbij kan bijvoorbeeld worden gedacht aan de ontwikkeling van duurzame kunstmest, kunststof en staal (slechts enkele voorbeelden).

Meer informatie? Over de subsidiekansen voor de industrie

Bent u benieuwd naar de subsidiekansen voor uw industriële innovatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende subsidiescan, of vul het contactformulier in voor aanvullende informatie.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten