Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Nieuwe subsidie voor waterstof haalbaarheidsstudies

Geplaatst op oktober 31st, 2023 by Subsidiebureau Nederland

Ondernemers kunnen vanaf 26 oktober aanvragen indienen voor subsidie om de haalbaarheid van innovatieve projecten te onderzoeken, met een specifieke focus op waterstof en groene chemie. Dit nieuwe initiatief komt voort uit de uitbreiding van de subsidie Topsector Energie (TSE) Industrie studies, die nu een speciale programmalijn biedt voor waterstof- en groene chemieprojecten. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft deze uitbreiding mogelijk gemaakt met als doel nieuwe projecten te stimuleren en de waterstofeconomie een aanzienlijke impuls te geven.

Haalbaarheidsstudies voor Waterstof en Groene Chemie

Deze subsidie is bedoeld voor ondernemers die haalbaarheidsstudies willen uitvoeren op verschillende gebieden met betrekking tot waterstof en groene chemie, waaronder:

 • Waterelektrolysetechnologie
 • Transport en opslag van waterstof(dragers)
 • Toepassing van waterstof(dragers) en groene elektronen
 • Productie van (onderdelen van) elektrolysers voor de productie van hernieuwbare waterstof

Dit opent de deur voor diverse onderzoeken, zoals de ontwikkeling van innovatieve elektrolysers, maar ook studies naar importketens van waterstof(dragers).

Stimulans voor de waterstofeconomie

Rolf van der Gaast, adviseur bij RVO die deze regeling uitvoert, benadrukt dat deze nieuwe programmalijn een concrete kans biedt voor diverse projecten binnen de waterstofsector. “Bijna alle projecten zijn welkom,” merkt hij op. “Het kan gaan om studies naar de volledige waterstofketen of de productie van elektrolyser tot studies specifiek gericht op de productie, opslag, het transport en gebruik van waterstof. Hiermee hopen we nieuwe projecten te stimuleren en de waterstofeconomie een boost te geven.”

Wanneer gevraagd wordt wie vooral van deze regeling kunnen profiteren, antwoordt Rolf: “Ik verwacht dat zowel het midden- en kleinbedrijf als grotere bedrijven aansluiting vinden bij de subsidie. Dan denk ik bijvoorbeeld aan bedrijven die worstelen met energiecongestie en willen uitzoeken of waterstof hierbij een oplossing kan bieden. Zulke projecten ondersteunen we nu dus ook.”

Diverse mogelijkheden voor ondernemers

De programmalijn is opgedeeld in vier thema’s die verschillende richtingen aangeven waarin waterstofprojecten zich kunnen ontwikkelen. Rolf illustreert dit met een voorbeeld: “Kijk naar het thema transport en opslag van waterstof(dragers). Daarbij kijken we over grenzen heen. Hier kunnen bijvoorbeeld startups goed gebruik van maken als zij met internationale partijen een importketen willen opzetten. Bij zo’n project kijk je dan naar vragen als: ‘Wat is er nodig in de haven van Rotterdam om dit te realiseren en met welk medium ga je die waterstof vervoeren?'”

Dit is slechts één van de vele mogelijkheden die deze subsidie biedt. Rolf benadrukt: “Met het geld van de subsidie kun je voor jouw unieke waterstof- of groene chemieproject een mooie technische en economische analyse uitvoeren.”

Naast deze subsidie voor haalbaarheidsstudies bestaan er nog allerlei andere subsidies voor waterstof investerings- en innovatieprojecten.

Aanvraagperiode programmalijn waterstof

Het GroenvermogenNL programma stelt € 10 miljoen beschikbaar voor de programmalijn Waterstof en Groene Chemie, waarbij maximaal € 2 miljoen per project beschikbaar is. De aanvraagperiode voor de programmalijn waterstof opent op 26 oktober 2023 en loopt tot 31 maart. Dit is een waardevolle kans voor ondernemers die de toekomst van waterstof en groene chemie in Nederland willen vormgeven.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten