Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Nieuwe maatregelen ter verbetering startup- en scale-up beleid

Geplaatst op juni 28th, 2019 by Subsidiebureau Nederland

Een sterk klimaat voor startups en scale-ups is ontzettend belangrijk voor de doorgroeimogelijkheden van technologiebedrijven. Staatssecretaris Keijzer van EZK stelt € 65 miljoen beschikbaar ter versterking van het Nederlandse startup- en scale-up beleid. De middelen worden onder andere ingezet om knelpunten met betrekking tot financiering en het vinden van geschikt personeel weg te nemen. Daarmee kan het Nederlandse startup en scale-up ecosysteem tot de internationale top behoren.

Maatregelen om talent aan te trekken

Voor startups en scale-ups is het extra lastig om personeel aan te trekken doordat zij vaak geen hoge salarissen kunnen uitbetalen. Staatssecretaris Keijzer en Staatssecretaris Snel zijn overeengekomen dat de fiscale regeling voor aandelenopties daartoe aangepast dient te worden. Het uiteindelijke doel is om tot een wettelijke regeling te komen, waarmee het moment van de belastingheffing verplaatst wordt naar het moment van verkoop van de met de aandelenopties verkregen aandelen.

Daarnaast wordt een verblijfsregeling ontwikkeld, in pilotvorm, waarmee startups essentiële personeelsleden kunnen aantrekken van buiten de Europese Unie, zonder dat dit problemen oplevert m.b.t. het verblijf in Nederland. Ook wordt er een maatregel genomen voor de partners van buitenlandse zelfstandigen. Zij krijgen ook vrije toegang tot de arbeidsmarkt.

Aanvullende maatregelen om de toegang tot kapitaal te verbeteren

Voor startups en scale-ups is het essentieel om kapitaal aan te kunnen trekken, zodat zij kunnen groeien en doorgroeien. Voor jonge ondernemers die actief zijn op het gebied van sleuteltechnologieën zijn de groeimogelijkheden beperkt. Doordat deze sectoren kapitaalintensief zijn kost het met name jonge ondernemers meer tijd om een technologie op de markt te brengen.

Recente evaluaties laten zien dat de toegankelijkheid tot kapitaal in het vroege stadium succesvol zijn geweest. Het kabinet gaat nader onderzoeken hoe de toegang tot kapitaal verder kan worden verbeterd. Het kabinet is hiervoor in gesprek gegaan met Invest-NL om te bespreken wat de mogelijkheden zijn voor fondsvorming voor ondernemingen op het gebied van sleuteltechnologieën. De topsector HTSM heeft onder andere een investeringsfonds opgezet voor scale-ups.

StartupDelta krijgt een vervolg onder de naam TechLeap.NL

Er is veel inzet nodig om bovenstaande ambities waar te maken en hierin is een belangrijke rol weggelegd voor StartupDelta, dat vanaf medio 2019 de nieuwe naam TechLeap.NL krijgt. Constantijn van Oranje blijft zich als ambassadeur inzetten voor het programma waarmee het startup en scale-up klimaat wordt versterkt.

Subsidiemogelijkheden voor startup of scale-up

Startups en scale-ups kunnen vaak in aanmerking komen voor overheidssubsidies waarmee innovatie en groei wordt gestimuleerd. Benieuwd naar de subsidiemogelijkheden voor uw startup of scale-up? Vul dan de onderstaande subsidiescan of het contactformulier in en wij nemen contact met u op voor een vrijblijvende controle van de subsidiemogelijkheden.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten