Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Miljarden voor het topsectoren- en innovatiebeleid in 2020

Geplaatst op februari 10th, 2020 by Subsidiebureau Nederland

Naar verwachting gaan bedrijven, kennisinstellingen en overheden in 2020 gezamenlijk € 4,9 miljard investeren in het vernieuwde topsectoren- en innovatiebeleid van het kabinet. Dat is een verdubbeling ten opzichte van het voorgaande jaar. Ongeveer € 2.8 miljard wordt vanuit de publieke middelen bijgedragen, in de vorm van subsidies en andere stimuleringsinstrumenten.

Het kennis- en innovatieconvenant

In het kennis- en innovatieconvenant 2020-2023 (KIC), dat staatssecretaris Keijzer van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, staat dat de publieke en private investeringen verdubbelen ten opzichte van het voorgaande jaar. Bedrijven investeren naar verwachting zo’n € 2,05 miljard en vanuit de publieke middelen (o.a. subsidies) wordt € 2,85 miljard geïnvesteerd.

Staatssecretaris Mona Keijzer: “Het KIC laat zien dat meer dan 2200 bedrijven, kennisinstellingen en overheden samen gaan investeren in Nederlandse innovatie. Alle partijen die nodig zijn voor innovatie zijn aangesloten: van onderzoekers tot ondernemers die deze innovaties ontwikkelen, en van investeerders tot overheden, die hen daarbij ondersteunen. We hebben jaarlijks € 5 miljard tot 2023 om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken: Nederlandse oplossingen voor internationale, maatschappelijke uitdagingen. Zo werken we aan het veiligstellen van onze banen en inkomsten in de toekomst”.

Verhoging investeringen met regionaal georiënteerde partners

Ten opzichte van 2019 sluit een groot aantal nieuwe partners bij het KIC aan: diverse andere ministeries, provincies, regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), kennisinstellingen, universiteiten en hogescholen. Het KIC brengt hun investeringen in innovatie samen onder het nieuwe topsectoren- en innovatiebeleid. Dat beleid gaat uit van de economische kansen van maatschappelijke uitdagingen (energietransitie & duurzaamheid; landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg; veiligheid), sleuteltechnologieën (zoals AI, fotonica, nano en quantum) en het economisch verdienvermogen.

Veel nieuwe partners zijn meer regionaal georiënteerd en maken het daarom makkelijker voor het mkb om aan te sluiten bij onderzoek en ontwikkeling. Het mkb is onmisbaar in het innovatieproces: zij zorgen ervoor dat onderzoek zijn toepassing vindt in concrete producten en diensten.

Extra aandacht voor sleuteltechnologieën

Bovengenoemde sleuteltechnologieën vormen een apart thema binnen het KIC. De verwachting is dat de totale investering in deze veelbelovende technologieën voor 2020 zal uitkomen rond de € 1 miljard. Dit bedrag biedt mogelijkheden voor het invullen van de al gepresenteerde Nationale Agenda’s voor AI, quantum, fotonica, composieten en nanotechnologie, en ook voor andere initiatieven die onder sleuteltechnologieën vallen, zoals batterijtechnologie.

Hoe het bedrag voor sleuteltechnologieën precies verdeeld wordt, ligt aan de behoefte van bedrijven en de kansen die onderzoekers zien. Dat zal in de loop van het jaar duidelijk worden.

Bron: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/11/11/verdubbeling-investeringen-in-innovatie-naar-49-miljard-euro

Innovatiesubsidie aanvragen?

Wanneer bedrijfsactiviteiten aansluiten op het topsectoren- en innovatiebeleid dan komen deze activiteiten veelal in aanmerking voor één of meerdere innovatiesubsidies. Bent u nieuwsgierig naar de subsidiekansen voor uw bedrijf? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende subsidiescan.

 

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten