Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

LEADER Het Groene Woud

Het LEADER-programma biedt een unieke kans voor lokale gemeenschappen om duurzame en innovatieve projecten te ontwikkelen die bijdragen aan de versterking van het platteland. In de regio Het Groene Woud, gelegen in Noord-Brabant, kunnen bedrijven, non-profitorganisaties en bewoners financiële steun ontvangen voor projecten die aansluiten bij de doelstellingen van het LEADER-programma voor de periode 2023-2027. 

LEADER gebied en afbakening

Het Groene Woud beslaat het gehele grondgebied van de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel, Vught en Oisterwijk, evenals delen van de gemeenten Meierijstad, Oirschot, Best en Son en Breugel. Dit gebied omvat ongeveer 25 dorpen en vitale kernen met minder dan 30.000 inwoners. Met een bevolking van ongeveer 195.000 inwoners is Het Groene Woud een mozaïek van landbouw, natuur, woningbouw en infrastructuur, gekenmerkt door een divers en kleinschalig landschap.

Thema’s LEADER Het Groene Woud

De Lokale Ontwikkelingsstrategie (LOS) voor Het Groene Woud richt zich op een viertal kerngebieden:

  1. Klimaatadaptatie en klimaatverandering: Projecten die bijdragen aan het matigen van en aanpassen aan klimaatverandering worden sterk aangemoedigd. Hierbij kun je denken aan initiatieven voor een verbeterd waterbeheer, verhogen van het organische stofgehalte van de bodem, herstel van natuurgebieden en vermindering van stikstof en bestrijdingsmiddelen.
  2. Duurzame ontwikkeling en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen: Het verminderen van de afhankelijkheid van chemische middelen en het bevorderen van duurzame landbouwpraktijken staan centraal. Initiatieven die bijdragen aan circulaire bio-economie en duurzame bosbouw maken kans op subsidie.
  3. Biodiversiteit en ecosysteemdiensten: Het stoppen van biodiversiteitsverlies en het versterken van ecosysteemdiensten zijn cruciale thema’s. Projecten die habitats herstellen en landschappen behouden, zoals het herintroduceren van inheemse soorten, worden gesubsidieerd.
  4. Sociale inclusie en werkgelegenheid: Het bevorderen van werkgelegenheid en sociale inclusie door middel van lokale projecten. Dit omvat initiatieven zoals zorgboerderijen, recreatieve activiteiten en andere vormen van sociale ondernemingen.

Subsidiebijdrage en openstellingen

Over het algemeen is het subsidiepercentage 50% van de projectkosten, met een maximum van €100.000 per project. Bij uitzonderlijke bijdragen aan meerdere doelstellingen kan dit percentage oplopen tot 60% of zelfs 80% bij een uitmuntende bijdrage.

De openstellingsperiodes voor subsidieaanvragen worden jaarlijks vastgesteld. De huidige openstelling van LEADER Het Groene Woud loopt van 18 april 2024 tot en met 7 januari 2025. 

Combinatie met andere subsidies en fondsen

Veelal is het mogelijk om naast LEADER-subsidie ook gebruik te maken van andere subsidieregelingen en vermogensfondsen. Het is belangrijk om tijdens de projectformulering en -afbakening rekening te houden met de voorwaarden en criteria van de verschillende regelingen. Subsidiebureau Nederland is hierin gespecialiseerd.

LEADER subsidiekansen verkennen?

Subsidiebureau Nederland heeft tientallen succesvolle LEADER subsidieaanvragen verzorgd. Benieuwd of uw initiatief kwalificeert voor LEADER Het Groene Woud? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Neem contact op

    Direct regelen

    Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
    Gratis SubsidieScan

    Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.









      Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
      Maximaal 7mb


      Sluiten