Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Fiscaal voordeel stichtingen en verenigingen

Geplaatst op januari 17th, 2014 by Subsidiebureau Nederland

Stichtingen en verenigingen zijn doorgaans niet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting. Dit betekent dat de meeste stichtingen en verenigingen geen fiscale voordelen kunnen benutten, wanneer zij bijvoorbeeld investeren in een energiezuinig of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel. Echter, wanneer non-profit organisaties slim gebruikmaken van een leaseconstructie, kunnen zij op een indirecte wijze toch een “fiscaal” voordeel ontvangen.

Investeringsaftrek

Fiscaal voordeel voor stichtingen en verenigingen

Investeringsaftrek is bedoeld voor inkomsten-/ vennootschapsbelastingplichtige organisaties die investeren in bedrijfsmiddelen. Afhankelijk van de regeling en het type bedrijfsmiddel, kan een bepaald gedeelte van het investeringsbedrag in mindering gebracht worden op de fiscale winst (bovenop de gebruikelijke afschrijvingen).

De Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kan direct worden toegepast wanneer een onderneming investeert in een bedrijfsmiddel (enkele bedrijfsmiddelen uitgezonderd). Daarnaast bestaan er twee aantrekkelijke regelingen voor energiebesparende en milieuvriendelijke investeringen. Belastingplichtige organisatie die investeringen in een energiebesparend of milieuvriendelijk bedrijfsmiddel kunnen in aanmerking komen voor één van deze regelingen, mits het bedrijfsmiddel voldoet aan de daarvoor geldende technische eisen. Het netto voordeel bedraagt gemiddeld 10% t.o.v. het investeringsbedrag.

Indirect voordeel voor niet Vpb-plichtigen

Stichtingen en verenigingen zijn, uitzonderingen daargelaten (zie: belastingplichtige stichtingen en verenigingen), niet belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting aangezien zij niet als onderneming worden beschouwd. Hierdoor is het niet mogelijk om zelfstandig investeringsaftrek te benutten.

Investeringsaftrek wordt altijd aangevraagd op naam van de investerende partij. Dit is de organisatie die het bedrijfsmiddel op de balans activeert. Wanneer gebruik wordt gemaakt van operational lease (leasemaatschappij blijft eigenaar van het bedrijfsmiddel), kan de leasemaatschappij gebruikmaken van de fiscale regelingen en zodoende het fiscaal voordeel ontvangen. Wanneer dit voordeel wordt doorberekend aan een niet-belastingplichtige klant (bv. stichting of vereniging), kunnen zij op een indirecte manier voordeel genieten. Uiteraard zullen er duidelijke afspraken gemaakt moeten worden inzake de doorberekening.

Belastingplichtige stichtingen en verenigingen

In bepaalde gevallen worden stichtingen en verenigingen (of een bepaald gedeelte van de organisatieactiviteiten) door de Belastingdienst wél als onderneming beschouwd. In dat geval kan de organisatie zelfstandig investeringsaftrek aanvragen, wanneer wordt geïnvesteerd in een (energiebesparend of milieuvriendelijk) bedrijfsmiddel.

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden voor uw stichting of vereniging? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Kijk ook eens op onze pagina voor de non-profit sector en volg ons Twitter-account. Fiscaal voordeel stichtingen en verenigingen

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten