Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Extra subsidie voor cultuur

Geplaatst op juni 8th, 2015 by Subsidiebureau Nederland

Minister Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft de uitgangspunten voor het cultuurbeleid in de periode 2017-2020 gepresenteerd. In de Kamerbrief ‘Ruimte voor cultuur’ kondigt ze aan ruim € 18 miljoen extra subsidie voor cultuur beschikbaar te stellen.

Innovatie en samenwerking

Net als in de landen om ons heen vinden er in Nederland grote veranderingen plaats in de cultuurbeleving en –productie. De samenstelling en voorkeuren van het publiek veranderen. De uitgangspunten voor het cultuurbeleid in de periode 2017-2020 zijn erop gericht kunstenaars en instellingen in staat te stellen vanuit hun eigen kracht op die veranderingen in te spelen: door kwaliteit voorop te stellen, door innovatie en profilering aan te moedigen, door samenwerking te stimuleren en een meer divers publiek aan te spreken.

De cultuurfondsen kunnen meer zekerheid bieden aan instellingen. Zij kunnen in de komende periode voor vier jaar subsidie verlenen in plaats van twee jaar.

Extra subsidie voor verschillende disciplines

Minister Bussemaker stelt extra subsidie voor cultuur beschikbaar. Het gaat daarbij om de volgende culturele disciplines: musea, tijdschriften, podiumkunsten, film en festivals.

 • Rijksmusea – extra subsidie voor cultuur

Extra subsidie voor cultuur

Er wordt € 5,5 miljoen beschikbaar extra beschikbaar gesteld voor rijksmusea. Mede daardoor kan het Tropenmuseum open blijven. Daarnaast krijgen de musea de komende vier jaar € 1 miljoen extra voor samenwerking onderling of met andere instellingen.

 • Tijdschriften

De fondsen krijgen weer de mogelijkheid tijdschriften te subsidiëren. Tijdschriften zijn belangrijk voor debat en reflectie, en voor de talentontwikkeling van jonge schrijvers.

 • Podiumkunsten en film

Ook voor talentontwikkeling maakt minister Bussemaker extra geld vrij. Voor talentontwikkeling in de podiumkunsten en film komt € 2,4 miljoen per jaar extra beschikbaar via de cultuurfondsen: € 1,6 miljoen voor de podiumkunsten en € 0,8 miljoen voor de film.  Dit bedrag wordt ook verdeeld via de cultuurfondsen.

 • Festivals

Daarnaast is € 2,6 miljoen bestemd voor festivals in alle disciplines. Festivals spelen volgens de Raad voor Cultuur een belangrijke rol als platform en podium.

Bron: Rijksoverheid.nl, Ministerie OCW

Referentieprojecten Subsidiebureau Nederland – extra subsidie voor cultuur

Subsidiebureau Nederland heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met subsidie- en fondsaanvragen voor de culturele sector. Wij hebben voor uiteenlopende culturele instellingen subsidie aangevraagd, waaronder: festivals, artiesten en theatergezelschappen.

Benieuwd naar de subsidie en fondsmogelijkheden voor uw stichting of vereniging? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende subsidiescan.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten