Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Evaluatie WBSO: aantoonbaar effect op innovatievermogen

Geplaatst op mei 3rd, 2019 by Subsidiebureau Nederland

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat meldt dat uit onderzoek van Dialogic is gebleken dat de fiscale regeling WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) het aantal innovatieactiviteiten binnen het Nederlands bedrijfsleven aantoonbaar stimuleert. De WBSO versterkt bovendien het vestigingsklimaat voor bedrijven bij wie R&D-activiteiten op internationale schaal plaatsvinden. Bedrijven waarderen de innovatieregeling en het onderzoek toont aan dat de WBSO een kostenefficiënte regeling is. In 2017 is er via de WBSO een financieel voordeel behaald van € 1,2 miljard door in totaal 21.265 Nederlandse ondernemers. Het MKB is hierin zeer sterk vertegenwoordigd.

Aansluiten op behoeften innovatieve bedrijven

Evaluatie WBSOStaatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat geeft aan dat veel aanbevelingen, uit het evaluatierapport van Dialogic zullen worden opgevolgd. Tijdens Prinsjesdag wordt de Tweede Kamer geïnformeerd over de budgetsystematiek van de fiscale regeling, de parameters voor 2020 en eventuele aanpassingen in de regeling die naar aanleiding van het evaluatierapport worden doorgevoerd. De staatssecretaris meldt dat men het belangrijk vindt dat de aanvraagprocedure blijft aansluiten op de behoeften van innovatieve bedrijven, hiervoor wordt o.a. een onderzoek ingesteld om te kijken of toekomstige WBSO-aanvragen sneller afgehandeld kunnen worden. Vanuit Subsidiebureau Nederland zijn wij enthousiast over dit laatste punt, aangezien onze klanten – over het algemeen zijn dit snelgroeiende innovatieve bedrijven – behoefte hebben aan zekerheden en duidelijkheid vanuit de overheid.

Bron: Rijksoverheid.nl

Doelstelling van de WBSO

Het doel van de WBSO is bedrijven die R&D-activiteiten uitvoeren te ondersteunen door middel van een financiële tegemoetkoming in de R&D-loonkosten en R&D-kosten van gebruikte materialen en apparatuur. Bedrijven besparen hierdoor op de kosten van speur- en ontwikkelingswerk (R&D) en dit leidt ertoe dat zij meer financiële ruimte hebben om te innoveren. De WBSO ondersteunt in 2019 twee verschillende projecttypen; het ontwikkelingsprojecten het Technisch wetenschappelijk onderzoek. In het project zal er sprake moeten zijn van een technisch nieuwe ontwikkeling voor uw bedrijf, hetgeen gepaard gaat met technische onzekerheden en faalrisico’s. Meer informatie over de regeling leest u op onze WBSO-pagina.

WBSO vaak niet (optimaal) benut

De WBSO wordt door bedrijven vaak niet of niet optimaal benut. Vanuit onze rol als subsidieadviseur merken wij dat tijdgebrek en onwetendheid hiervan de voornaamste oorzaken zijn. Ondernemers denken vaak dat de regeling niet van toepassing is op hun situatie, omdat het ontwikkelingstraject volgens hen niet vernieuwend genoeg zou zijn voor de markt. Echter is binnen de WBSO de technische nieuwheid voor de eigen organisatie leidend. Kortom: wanneer de ontwikkeling voor de eigen organisatie innovatief is, dan kan er waarschijnlijk van de WBSO gebruik worden gemaakt.

WBSO voor uw bedrijf?

Wilt u weten of uw bedrijf in aanmerking komt voor de WBSO? Via onze website kunt u een aanvraag doen voor een vrijblijvende subsidiescan. Via deze scan wordt er onderzocht welke subsidieregelingen, waaronder de WBSO, relevant zijn voor uw onderneming.

Neem contact op

  Direct regelen

  Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
  Gratis SubsidieScan

  Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.

   Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
   Maximaal 7mb


   Sluiten