Subsidievraag? Bel  085 303 17 23 

Fiscaal voordeel duurzame bouw

Geplaatst op maart 26th, 2014 by Subsidiebureau Nederland

Bedrijven met een nieuwbouw- of renovatieplan kunnen ervoor kiezen om een duurzaam pand te laten bouwen. Hoewel duurzame bouw extra kosten met zich meebrengt, staat daar tegenover dat er een fors fiscaal voordeel behaald kan worden. Bovendien wordt er in de toekomst aanzienlijk bespaard op de energierekening en het milieu.

duurzame bouwFiscaal voordeel -duurzame bouw

De (fiscale) voordelen maken duurzame bouw al snel aantrekkelijk, waardoor veel ondernemers bereid zijn om de meerkosten van een duurzaam pand en de kosten van certificering te betalen. Er zijn een aantal meetinstrumenten die toegang verschaffen tot fiscale regelingen en investeringsaftrek. Hieronder volgt een overzicht van twee veelvuldig toegepaste meetinstrumenten en de bijbehorende percentages aan investeringsaftrek.

BREEAM-NL

BREEAM is een internationaal erkende methodiek voor de beoordeling van de duurzaamheid van gebouwen. Zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten kunnen in aanmerking komen voor BREEAM-NL. Er vindt onderscheid plaats tussen ‘verdergaand zeer duurzame bouw’ en ‘duurzame bouw’ (nieuwbouw) en ‘duurzaam gerenoveerd’ en ‘zeer duurzaam gerenoveerd’ (renovatie). Tijdens de meting wordt gekeken naar 9 categorieën, te weten: management, materialen, transport, afval, water, gezondheid, vervuiling, energie, landgebruik & ecologie. Maximaal 50% van het investeringsbedrag komt in aanmerking voor investeringsaftrek.

De certificeringskosten voor BREEAM liggen hoger dan de certificeringskosten van GPR Gebouw. BREEAM is geschikt voor bedrijfsgebouwen met een Bruto Vloer Oppervlak groter dan 5000 m2. Voor GPR Gebouw komen dergelijke bedrijfsgebouwen niet in aanmerking.

GPR Gebouw

GPR Gebouw kent hetzelfde fiscale voordeel als BREEAM-NL, echter geldt voor de hoogste categorie ‘zeer duurzame renovatie of ‘verdergaand zeer duurzame bouw’ dat het totaal Bruto Vloer Oppervlak (BVO) minder dan 5000 vierkante meter moet zijn. Bij GPR Gebouw wordt een gebouw gescand op 5 categorieën, te weten: energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Maximaal 50% van het investeringsbedrag komt in aanmerking voor investeringsaftrek.

De certificeringskosten van GPR Gebouw liggen aanzienlijk lager dan die van BREEAM, waardoor in de praktijk vooral “kleinere” organisaties de voorkeur geven aan GPR Gebouw. Bovendien voldoen zij meestal aal de BVO-eis.

Subsidiebureau Nederland werkt samen met BREEAM experts en GPR-Gebouw experts. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden bij uw bouwproject? Wij kunnen een vrijblijvend subsidieonderzoek voor u uitvoeren.

Meer informatie?

Heeft u vragen naar aanleiding van het artikel ‘Fiscaal voordeel duurzaam bouwen’, of wilt u meer informatie over onze ‘no-cure, no-pay’ dienstverlening? Neem dan vrijblijvend contact met ons op door onderstaand contactformulier in te vullen.

Tags: , ,

This entry was posted on woensdag, maart 26th, 2014 at 18:15 and is filed under MKB-algemeen. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed.Both comments and pings are currently closed.

Neem contact op

    Direct regelen

    Aanmelden voor de nieuwsbriefVul de gratis SubsidieScan in
    Gratis SubsidieScan

    Aan de hand van onze gratis SubsidieScan kunnen wij een inschatting maken van de subsidiekansen voor uw organisatie. Vul de gegevens zo volledig mogelijk in en wij nemen binnen twee werkdagen contact met u op.









      Aanvullende informatie, zoals een businessplan of een projectplan, kunt u als bijlage meesturen.
      Maximaal 7mb


      Sluiten